In de pers

Fallopia gaat niet meer weg

Stad+Groen 2016 nummer 5

‘De woekerplant Fallopia is in Nederland niet meer uit te roeien.’ Dat zegt Wim van der Putten, hoogleraar functionele biodiversiteit en werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen. Het onkruid, beter bekend als Japanse duizendknoop, zal voor de huidige generaties nog wel een groot probleem blijven. Toch vreest de wetenschapper niet voor een ecologische ramp. ‘Vaak lost de natuur problemen met invasieve exoten zelf op.’ En in die veerkracht van de natuur gaan waarschijnlijk ook de beste bestrijdingsmethoden schuil om de woekeraar in toom te houden.

Dé bestrijdingsmethode nog niet gevonden

Tuin en Landschap

Een ding is duidelijk, na drie jaar is dé bestrijdingsmethode tegen Japanse duizendknoop nog niet gevonden. De vijf onderzochte methoden geven stuk voor stuk wisselende resultaten.

Varkens inzetten tegen onkruid

EenVandaag

De Japanse duizendknoop, Nederland ziet het hardnekkige onkruid maar al te graag gaan. Het zorgt voor overlast, de duizendknoop heeft sterke wortels waardoor het veel schade kan veroorzaken. Tijd om het onkruid te laten verdwijnen.


Varkentjes in Oosterbeek eten eindelijk woekerplant weg

Omroep Gelderland

Ze waren de ultieme oplossing tegen een vervelende woekerplant: de biggetjes die in Oosterbeek wroeten. De varkens bleken echter vooral geïnteresseerd in tamme kastanjes en eikels. Maar inmiddels eten ze ook de woekerplant weg.

Varkens als wapen tegen onkruid

Volkskrant

Hoe roei je de Japanse duizendknoop uit? Dit hardnekkige onkruid verdringt alles. Bij station Oosterbeek proberen ze met hulp van varkens.

Duizendknoop steekt weer de kop op

Probos Bosberichten 2015 #2,
Jan Oldenburger en Casper de Groot


De voorjaarsflora staat volop in bloei, de eerste bomen lopen uit en op veel plaatsen komen ook weer die paarsrode bladeren boven de grond. Oftewel, ook de duizendknoop is er weer.


TV Gelderland

Duizendknoop wil niet wijken

NRC Handelsblad, Lucas Brouwers

Niemand weet wat de beste manier is om van de duizendknoop af te komen. Bestrijding van de gigantische plant wordt nu onderzocht.


Proef met bestrijding van Japanse duizendknoop

de Gelderlander

Terreinbeheerders aan de Veluwezoom doen mee aan een praktijkproef van Stichting Probos uit Wageningen om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat is een exoot die veel schade aanricht en zeer moeilijk te bestrijden is.